Stopp! Tenk? Fikk hjelp!

Finger Tattoo - Message with attitude (Creuna)Vi trengte en «flue», en genial løsning på et velkjent og vanskelig problem – å unngå skader på jobb. Jeg spurte om hjelp og fikk det. Nydelig!

Dagens blogg er et Kinder-egg for deg som liker endringsledelse og enkel, praktisk bruk av sosiale medier til åpen innovasjon og B2B salg.

…og HMS, selvfølgelig. Vi engasjerte like godt alle 300 ansatte i å løse problemet.

(Bilde: freeartwallpaper.com)

– Kjapp recap: Hva er «fluen»?

_141114 Pissoar_AmsterdamJeg blogget om fluen i pissoaret på flyplass-toalettet i Amsterdam. Et genialt, lite klistremerke nederst i avløpet stoppet griseriet.

Fluen sparte rengjøringspersonalet for 80 prosent tid og kjemikalier til å gjøre rent.

– Historien inspirerte. Tenk hvis noen kunne hjelpe oss i GMC med en slik «flue». Hvorfor?

Vi kjører en HMS-kampanje på jobben. Seriøse saker. Folk blir skadet på jobb. Det er for jævlig. Det kan være fall fra store høyder. Klemskader. Kutt. Benbrudd. Eksplosjon. Splint på øyet og så videre. Skader er heldigvis sjelden, men kan bli stygt. I verste fall livsfarlig.

Vi ønsker at pappa, mamma, bror eller søster kommer hel og uskadd hjem fra jobb.

– Lettere sagt enn gjort. Skader og ulykker oppstår ofte i enkle situasjoner, når du minst venter det

Virkeligheten: En ansatt går opp en stige for å levere en drill til kollega. På trinn to ligger en kabel, som han fjerner med ledig hånd. Mister balansen, faller og brekker ankelen. Ni måneder etterpå vet han fortsatt ikke om ankelen noen gang blir frisk igjen.

Vi har flere eksempler, både uskyldige og mye verre.

– Skulle bare… uflaks, eller?

Ja, vi ha troen. At det går an å hindre skader. Å stoppe og tenke oss om, før det er for sent.

Dette var del 2 av kampanjen. Planen var:

 1. Etablere en «GMC-time-out», et kort som hjelper å stoppe og tenke i farlige situasjoner
 2. Finn en «flue», en påminnelse eller symbol om å ha tankene på riktig sted – alltid

Oppgave nr. 1 er ganske enkel. «Stoppkort» finnes hos mange offshore-bedrifter fra før. Men vi tror vi må lære det utenat for å ha effekt. Den beste måten for 300 ansatte å lære kortet utenat er at alle 300 blir med å lager kortet selv.

Oppgave 2, «fluen», hadde vi ikke peiling på. Løsningen finner du i siste avsnitt.

Oppgave 1 – etabler «time-out-kortet», å stoppe og tenke i tide

Å lage et slikt kort handler egentlig om endringsledelse, fordi:

– Vi mennesker forholder oss til skader på jobben omtrent som skader og død i trafikken, eller alvorlig sykdom: «Det skjer ikke meg»

Ergo, de færreste ser noen grunn til å endre sin egen adferd.

– Bud nr. 1 i en HMS-kampanje er å skape oppslutning om at adferdsendring er nødvendig

– Vi må skape «burning platform», en «sense of urgency»

Oppskriften er klassisk endringsledelse, blåkopi av John P. Kotter (les om originalen her). Det er enkelt. Dette funker:

1. Create a climate for change – engage and enable organization

Gult kort GMC-time-outVi sendte brev hjem til alle 300 ansatte. I konvolutten lå et gult kort med spørsmål og utropstegn. Kun det.

Ingen skjønte bæret.

Så sendte vi et postkort som forklarte symbolikken – at det gule kortet betyr stopp! og tenk? før det er for sent.GMC-time-out postkort

(Klikk for å lese).

Kortet var en personlig invitasjon til å hjelpe hverandre til å unngå skader på jobb. Deretter fyrte vi ut et enkelt spørreskjema, hvor vi bad hver enkelt om å dele sin kompetanse om risiko i jobben og tips om å unngå risiko.

(Vi brukte SurveyMonkey, men Questback eller GoogleForms er sikkert like bra).

– Kjernen i å skape endring er å involvere våre ansatte direkte. I stedet for at andre (typisk ledelsen) peker på hva DU må gjøre, så lager våre ansatte løsningen selv

Det gikk som ei kule. Rundt 150 ansatte (mange klart sterkest i kjeften) skrev og sendte inn forslag til hva som skulle stå på «GMC-time-out»-kortet.

Resultatet:

 1. Symboler med Topp 9 risiko-situasjoner på jobb (Stopp!)
 2. Fire enkle sjekkpunkter for å løse situasjonen (Tenk?)

GMC-time-out-cardSå enkelt? Ja.

Alle som kjenner industrien og HMS vet at det ligger utrolig mye kunnskap og erfaring i disse enkle symbolene og korte ordene. Det må være så enkelt, når sekundene teller.

Men hva med fluen?

3. Implement & sustain change … og FLUEN

Tenk, tiden går … kampanjen er forbi, det er lett å glemme … DA trenger vi den geniale påminnelsen.

«Fluen» kom susende gjennom Twitter, da Alain Fassotte kommenterte mitt blogginnlegg:

Tweet Hansken Alain FassotteJess! Vår «flue» er en arbeidshanske – en «GMC-hanske» med spesialtrykk. Så enkelt.

Alain sin setning «hender er den kroppsdelen vi ser mest på…» gjorde susen. Tenk bare:

– Du bruker hendene (hansken) til å fjerne håndtaket på vinkelsliperen for å komme til et trangt sted, selv om du vet du lettere mister kontrollen…

– Du griper stigen med hendene (hansken) for å fjerne ledningen, du mister balansen og faller…

Så vidt vi vet har ingen laget en slik hanske før. En ny, genialt enkel løsning på et velkjent problem. En aldri så liten innovasjon?

Den gang jobbet Alain Fassotte i Creuna. Selvfølgelig gikk vi dit for ideer til å trykke på hansken.

Vi fikk masse forslag. Det feteste var «Finger tattoos – message with attitude» (som bildet helt øverst), med for eksempel teksten FUCK RISK på fingrene.

Vi valgte en signalgul «tankeboble» med utrops- og spørsmålstegn. Ikke så fett, men enklest. Symbolet var allerede brukt i kampanjen, alle i GMC vet det betyr Stopp! Tenk?

Her er skissen på GMC-hansken, som vi jobber med å få spesialprodusert:GMC-hansken

(Illustrasjon: MacVerk/Hilmar Løland)

Virker det?

Vi får aldri vite om GMC-time-out-kortet eller GMC-hansken vil virke. Kjipt, men det går dessverre ikke an å bevise i ettertid at vi unngikk skader som ellers ville skjedd.

Vi må nøye oss med å tro. For endringsledelse, som denne HMS-kampanjen, er å skape tro på endring. At små, positive endringer gjør en forskjell.

– Hvis kortet og hansken kan bidra til at vi unngår minst EN skade, så er det verdt det. Det bare MÅ vi tro på. Det betyr at en pappa, mamma, bror eller søster kommer hel og uskadd hjem.

———————————————————————————————————-

Takk for små og store bidrag: Alain Fassotte, Christoffer Hovde, Marianne Viste, Ingfrid Landsnes, Clay Myers-Bowman, Bjørn Leirdal, Morten Besshø, Evy Vikene Kallelid, Marit Asheim, Stein SkorpholmHege Eikseth, Ingveig Tveranger, Andreas Heggen, Joakim FrognerArnhild Melve, Jørn Snorre Andersen, Ingrid Maria Ask og ikke minst Stig Hjerkinn Haug fra Stig og Stein med historien om «Fluen» på foredraget «Lær og fly» på Lederskolen hos BI Stavanger 14. november 2014. Konge!

Tre refleksjoner til slutt, rundt denne historien:

 1. Sosiale medier funker fint til direkte salg, også B2B. Her demonstrerer Alain Fassotte «social selling» så det suser gjennom Twitter
 2. Innovasjon er en sosial greie. Ideer unnfanges og utvikles oftest, som her, mellom flere mennesker (se også «Where good ideas come from«)
 3. Gode ideer kommer som svar på en konkret utfordring, sjelden ut av løse luften (se også «5 tips – hvordan lykkes med ideskaping«)

(Alle bilder er egne/GMC, hvis ikke annet er opplyst)

————————————————————————————————————–

Om forfatteren:

Øyvind Jacobsen er markedsdirektør i GMC-konsernet, se www.gmc.no. Dette er en fagblogg om ledelse. Jeg deler kunnskap og erfaringer fra jobbhverdagen som jeg tenker kan være nyttig for andre.

Vil du motta e-post hver gang jeg skriver noe nytt? Klikk på lenken nederst på siden.

7 tanker på “Stopp! Tenk? Fikk hjelp!

 1. Dette viser igjen at de som er «utenifra» lettere ser løsninger vi ikke tenker på. Veldig Bra!

 2. Meget bra, – vet om en virksomhet som gjennomførte noe lignende men nøyde seg med sånne gummiarmbånd.
  Støtter kommentaren fra John-Erik Olstad om viktigheten av innspill fra de som er «utenifra».

 3. Hansker er vel og bra for de som jobber I felten. Hva med alle oss som sitter inne og planlegger oppgaver på vegne av andre?? Hva med pop up ved pålogging, «time out» trykk på toalettpapir, armbånd som nevnt ovenfor, trykk på servietter i kantinen, mm. Det er ikke kun de I felten som trenger en påminnelse. Sender ballen videre………

  • Hei Olav, takk for pasningen.

   Oppfatter at du er inne på planlegging, såkalt «sikker jobbanalyse» (SJA) i prosjektene. Analyser før vi startet kampanjen viser at det ikke er der skoen trykker mest.

   En større utfordring hos oss er de skjebnesvangre sekundene vi «sluttet å tenke, selv om vi visste bedre». Slikt inntreffer spesielt ofte når arbeidet endrer seg fra det som var planlagt. «Skal bare…» Da er «time-out»-refleksen viktig.

   Folk i felten er mest utsatt for den slags risiko, og akkurat denne fase nr. 2 (av 4) i kampanjen er spisset veldig mot det. Kortet gjelder oss alle, hansken særlig for folk i felten.

   Ellers kan jeg love at gjerder, dører, tv-skjermer, pc-desktop etc. hos GMC er tapetsert med påminnelser! Tipsene dine tar vi med oss videre, vi er bare halvveis i kampanjen. Tusen takk 🙂

   • Heisann,
    Du har helt rett i forhold til pågående arbeid. Poenget er å bevisstgjøre ifm planleggingen slik at bruken av time out reduseres til et minimum. Bruk av time out forteller oss at vi ikke har planlagt og forberedt godt nok.

    Gi gass! 🙂

    Best regards,
    Olav Anders Stople
    Managing Director

    GMC Marine Partner AS | Part of the GMC Group | Consider it done

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s