Trenger en flue. Kan du hjelpe?

_141114 Pissoar_AmsterdamHar du hørt om fluen i pissoaret på flyplass-toalettet i Amsterdam? Ikke?

Fluen er et nydelig eksempel på hvordan løse et velkjent problem, gjennom å se problemet fra en helt annen vinkel.

Vi trenger en «flue» nå. Kan du hjelpe?

Resten av flue-historien

Rengjøringspersonalet på Schipol-flyplassen i Amsterdam var frustrert. Toalettene var grisete. Pissoarene var verst. De brukte alt for mye tid og kjemikalier på rengjøringen.

Hvorfor klarte ikke gjestene å treffe riktig i pissoaret? Svaret er enkelt: De har hodet fullt av tanker om helt andre ting enn det de holder på med akkurat nå

De vurderte å sette opp skilt. De vurderte vakter. Virker det? Neppe.

Løsningen var genialt enkel. De laget et lite klistremerke av en flue. Fluen plasserte de helt nederst i pissoaret, rett ved avløpet. Gjett hva som skjedde?

Resultatet er utrolig. Sølingen på toalettet ble redusert med 80 prosent.

Vi trenger en «flue». Kan du hjelpe?

På jobben kjører vi for tiden en HMS-kampanje. Det handler om å bidra til at folk ikke blir skadet på jobb. At pappa, mamma, bror eller søster kommer uskadet og hel hjem.

Akkurat nå planlegger vi del 2 av kampanjen. Temaet for del 2 er et velkjent problem. Å tenke sikkerhet i alt du gjør – selv de enkle, små tingene.

Men jeg vet ikke helt hvordan vi skal løse det. Vi trenger noe enkelt. En flue. Kan du hjelpe oss videre?

Her er problemet:

Hvordan få alle medarbeidere til å tenke på sin egen sikkerhet, selv når du på forhånd faktisk har vurdert at jobben har minimal risiko?

Det er faktisk i slike tilfeller at skader og ulykker ofte oppstår. Det er det store paradokset: Du tror at oppgaven har liten risiko, men tar skammelig feil.

_141014 XLE2 MekjarvikEt eksempel fra virkeligheten: En kar skulle gå opp en stige for å levere en drill til en kollega. En enkel oppgave. Lav risiko. A walk in the park.

På det andre trinnet ligger en kabel, som han fjerner med den ledige hånden. Han mister balansen, faller ned og brekker ankelen.

Resultatet var operasjon og ukevis i smerter. Det var i sommer. Han vet fortsatt ikke om ankelen noen gang blir helt bra igjen.

– Hvorfor skjer slikt?

– Han skulle bare gå opp stigen og levere drillen til sin kollega. Kun det

– Er det uflaks? Er det tilfeldigheter? Eller er det faktisk mulig å gjøre noe med slike uventede skader og ulykker?

Ja, vi er nødt til å ha troen. Vi tror at vi må finne en enkel måte å hjelpe hverandre til å ha tankene på riktig sted.

Det er en kjempemulighet til å unngå skader på jobben. Det vil være helt fantastisk hvis vi klarer det!

Men akkurat nå står vi litt fast. Vi trenger bare den enkle, tydelige løsningen. Akkurat som fluen på flyplassen i Amsterdam.

Har du et tips? En liten, enkel løsning? Den lille forskjellen?

Skriv gjerne i kommentarfeltet nedenfor. Eller ta kontakt på Twitter eller LinkedIn, gjerne med direktemelding. E-post og telefonnummer finner du i min Gravatar-profil.

__________________________________________________

Mer om kampanjen:

 • Dette er blogginnlegg nr. 2 om en HMS-kampanje som pågår på jobben akkurat nå. Det første blogginnlegget kan du lese her
 • Målet med kampanjen er å redusere antall skader på jobben til null
 • Kampanjen er kanskje den vanskeligste og samtidig mest motiverende utfordringen jeg har vært borti, innenfor endringsledelse: – Hvordan få 310 ansatte i åtte selskaper til å endre adferden vår, når de færreste egentlig ser behovet? («Det skjer ikke meg»)

__________________________________________________

Om forfatteren:

Øyvind Jacobsen er markedsdirektør i GMC-konsernet, se www.gmc.no. Dette er en fagblogg om ledelse. Jeg skriver om det jeg jobber med – ledelse innen salg, markedsføring, kommunikasjon og forretningsutvikling.

Greia med bloggen er å dele kunnskap og erfaringer fra ting jeg ramler borti i jobbhverdagen som jeg tenker kan være nyttig for andre.

Vil du motta e-post hver gang jeg skriver noe nytt? Klikk på lenken nederst på siden.

7 tanker på “Trenger en flue. Kan du hjelpe?

  • Hehe, takk Morten. Enkle virkemidler kan brukes til så mangt 😉

   Har forresten fått masse engasjement og innspill på utfordringen, i diverse kanaler. Alt fra konkrete løsningsforslag til folk vi bør snakke med. Veldig morsomt, sosiale medier på sitt beste.

 1. Var på et foredrag en gang der noen hadde fått ned skader til nesten 0. Husker dessverre ikke virksomhet. Gikk mye på å skrive avviksrapporter på alt som kunne føre til skade og som var utenfor normalen. Heller berømme de avdelinger eller enheter som skriver flest avviksrapporter og la det gå litt sport i. Et mål på et minimum ønsket antall. Noe å strekke seg etter. Finnes avviksrapport app, enkelt og raskt å sende inn, gjør at det brukes. Enkelt verktøy er key. Lykke til Øyvind!

  • Hei Christoffer, veldig interessant å høre om eksempler på andre som lykkes. Spennende tanker med å la det gå sport i det og løfte frem de som er gode på forbedringsforslag. Takk for innspillene!

 2. Hei Øyvind. Veldig godt innlegg som setter fokus på noe veldig viktig. Jeg har en god kompis som lever av å balansere på ekstreme steder, enten det gjelder å stå på hodet på sykkel på en vaier over torget i Stavanger under åpningen av Stavanger2008, eller å balansere på en hånd på tuppen av Preikestolen. Han jobber alltid uten sikkerhetsline.
  Han holder mange foredrag om hvordan han jobber med sikkerhet for å unngå å dette ned.
  Har diskutert disse tingene med han flere ganger, og for en som synes det han gjør er helt galematias, har vi hatt noen interessante diskusjoner rundt dette.
  Min oppfatning er at det gjennom mange år, både i samfunnet generelt, men særlig i oljebransjen har blitt flyttet fokus fra at hver enkelt må passe på at man ikke blir skadet, til at man lager regler og rutiner som skal gjøre AT folk ikke blir skadet. Dvs man har flyttet ansvaret fra individet til systemet. Dette har igjen medført at hver enkelt har sluttet å være på vakt, og blitt sløvere med å tenke på egen sikkerhet.
  Mulig jeg tar feil, men synes det er vel verd en gjennomgang av hele HMS-tenkingen i bransjen.

  • Hei Jørn Snorre, takk for kommentaren. Flott eksempel.

   Du er inne på en diskusjon som blir stadig tydeligere i maritime- og olje- og energibransjen nå. Flere synes det har gått for langt. Det var blant annet tema i et møte i Maritimt Forum for et par dager siden, sjekk f.eks. http://www.nrk.no/rogaland/har-hms-kravene-i-olja-blitt-parodiske_-1.12174793

   Spørsmålet er om fokus på regler og systemer kan fortrenge sunn fornuft.

   Vår HMS-kampanje legger til grunn at vi MÅ ha gode (praktiske) regler og systemer i bunn, fordi det trengs. Men vi kan ikke ha regler for alt.

   Vi må bruke sunn fornuft, hver enkelt av oss. Det er her «fluen» kommer inn. At vi er bevisste på at våre egne, små valg også betyr mye for om det skjer ulykker. Og at for å lykkes, så må vi skape en åpen kultur med god takhøyde for å diskutere og lære av hverandre, på arbeidsplassen.

   Altså – smarte systemer og sunn fornuft i kombinasjon. Det tror vi på 🙂

   Hilsen Øyvind

 3. Tilbaketråkk: Stopp! Tenk? Fikk hjelp! | Øyvind Jacobsen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s