5 tips – hvordan lykkes med ideskaping

Ideportal_snipJa, det er en nydelig tanke. Åpne opp, la alle slippe til med sine ideer. Nye helter. Ny vekst. Nye kunder. Vi gjorde det i Berg-Hansen. Vi laget en ideportal. Der kan alle medarbeidere bidra med ideer mot felles mål. Her deler jeg erfaringene med ideportalen og mine beste tips.

(Bilde: fra Berg-Hansen intranett)

I dag er altså tema ideskaping. Også kalt idea generation eller idea management. Nå snakker jeg om the fuzzy front end of innovation, altså idefasen. Vurderer du å sende virksomheten til nye høyder ved å involvere organisasjonen i ideskaping? Medarbeiderdrevet innovasjon? Her er mine beste tips på veien.

Kjapt tilbakeblikk

Ide_bizup.noDet finnes mange verktøy for å støtte ideskaping. Ofte en nettside, et slags sosialt nettsamfunn. Berg-Hansen var ikke først da vi fikk vår ideportal for to år siden. Andre kaller det innovasjonssamfunn, idepostkasse osv. I Norge var Finn.no pionerer på området, rundt 2007, med blant andre Eyvind Larre (@larre) i spissen. Mange har slike verktøy i dag, i privat og offentlig sektor.

I forrige innlegg snakket jeg om at Berg-Hansen utvikler mange løsninger. Ideene kommer ofte fra ideportalen. Portalen er en del av vår innovasjonsprosess, måten vi jobber mot målet om å lansere minst en «verdiskapende nyvinning til jobbreisende» hvert år. (Bilde: bizup.no)

Da vi innførte ideportalen i 2011, så var det viktig at alle ansatte skal ha muligheten til å delta. Typisk Berg-Hansen: Alle skal med. Vi løfter i flokk. Jippi.

Tanken på en ideportal er jo helt konge. Og verktøyet er lett å skaffe. Bare å sette i gang? Jeg vil snakke om det viktigste – ledelse. Det som kreves etter at verktøyet er på plass. Hva skal til for at en slik ideportal blir en suksess?

Her er 5 av mine beste tips:

1. «Idékampanje» gir bedre resultater enn «åpen forslagskasse»

Med resultater mener jeg ideer som er relevante for selskapets mål. Alt annet er egentlig uinteressant. Vi kan tøyse med ideer. Men vi leker ikke butikk. I Berg-Hansen har vi valgt to måter å sluse ideer inn i portalen:

 1. «Registrer din ide» virker omtrent som å skrive et innlegg på Facebook. Beskriv ideen og du får «likes» og kommentarer. En slags åpen forslagskasse
 2. «Idekampanje» er når vi ber om innspill på et bestemt tema, hvor alle kan svare i fritekst og få «likes» og kommentarer på deres svar

Mailbox(Bilde: raomarketing.com) Det er veldig nærliggende å ønske åpen forslagskasse. Min erfaring er at idekampanjer alltid gir best resultat. Ideene blir mer relevante. Antallet ideer blir dobbelt så høyt når vi kjører idekampanjer. Skulle bare mangle, den som poster ideen vet jo at mottakeren er interessert!

Tips nr. 1: ønsker du å drive effektiv ideskaping, så er idekampanjer uslåelig.

Det krever en innsats. Du må være klar på hvilken type ideer (mål) du ønsker å utfordre organisasjonen på. Du må stille spørsmål på riktig måte og du må følge opp. Gevinsten er ideer av høy kvalitet og masse, flott engasjement i organisasjonen.

Åpen forslagskasse? Regn med mange ideer og større spredning. Du må ha nok ressurser til å gi tilbakemeldinger på den jevne strømmen av ideer. Hvis ikke, så bør du la være.

2. Forbedringer er lettere enn fornyelse

Skrivemaskin med iPad(Bilde: marcmagazine.com) Hvis du har et mål om å få ideer og resultater utenfor boksen, altså radikal eller disruptiv innovasjon, så kommer det ikke av seg selv.

Ingen bombe kanskje, minst 90-95% av ideene handler om en forbedring, en ny versjon av noe vi har fra før. Ikke noe galt i det, dette grunnfjellet av ideer er veldig viktig. Det er ideskapingens melk og brød. Det må vi ha.

Tips nr. 2: Hvis du ønsker fornyelse, å skape ny butikk, så må du jobbe for det.

Engasjementet rundt en ide i form av «likes» og kommentarer pleier å dø ut etter 2-3 dager. Da må du være våken! Gå inn og kommenter ideene. Motiver…slik du er flink til i andre ledelses-sammenhenger: «Interessant….og hva hvis….?. «Ja, og har du tenkt på…., ser du for deg at….?». «Hva må til for å …»

3. Vanskeligere å lage enkle «jallaløsninger»

Rosa bøtteNår du lager en ideportal, så har du laget et system som inviterer folk til å vise seg frem. Med 10-20 års erfaring og høy teknologikompetanse i alle ledd av organisasjonen, så blir ambisjonene og perfeksjonsnivået skyhøyt.

I 2012 hadde vi faktisk et eget mål om «et enklere Berg-Hansen». Det sier sitt. Vi utvikler altså så mange flotte ting og er så stolte av det at vi faktisk sliter med å gjøre ting enkelt. Vi trenger flere jallaløsninger.

Tips nr. 3: Paradoksalt nok, ideene i en ideportal kan bli så gode at du må sette strek når ting er «godt nok».

Det er bedre å levere en 60-prosent løsning enn å ikke levere noe, eller at produktet blir veldig forsinket. Det enkleste er ofte best. Time-to-market er svært viktig.

4. Fører synligheten på en ideportal til et «facebooksyndrom»?

Facebooksyndrom_livescience.com(Bilde: livescience.com) På en ideportal er alt veldig synlig. Det kommer til å skje mye av de samme tingene som på sosiale medier, på både godt og vondt. Helt flott. Vær glad for alt engasjement.

Legg heller merke til en del ledere sin adferd på portalen:

 • Scenario 1. på kjøkkenet: Medarbeider A står ved kaffemaskinen og snakker med Leder B om en ide. Leder B vil typisk svare «Interessant, hva mer tenker du om det…?». Og «hva med å lufte ideen din med Ekspert C også?»
 • Scenario 2, på ideportalen: Medarbeider A velger å poste samme ide på ideportalen i stedet. Leder B ser ideen, trykker «liker». Ferdig

Tips nr. 4: Sørg for at ledere fortsetter å opptre som ledere når de er på ideportalen

Scenariet ovenfor skjer daglig. Hvorfor er leder så lettvint på portalen? Det bør ikke være noen forskjell. Bare fordi du er på et sosialt medie, så skal du gå inn og ut av lederrollen? Løsning: Vær samme leder på ideportalen som ved kaffemaskinen. Fortsett å rose, men for alt i verden – ta 10 sekunder og skriv en konstruktiv kommentar før du trykker «liker».

5. Du må beherske kunsten å gi motiverende avslag

Motiverende avslagVet du hva? Kanskje 80% av ideene blir aldri noe av. Hva er da vitsen? Alt har verdi, bare vi ser det. Mange ideer, kanskje 20-30% er ting vi har fra før. Det betyr at folkene dine trenger opplæring, tenk hvis du ikke fikk vite det? De neste 50-60% av ideene er reelle ideer, men blir aldri noe av. Kjipt? Slett ikke. En «mislykket» ide kan gi inspirasjon til en annen superidé.

Tips nr. 5: De fleste ideer er verdifulle. Du må se det og formidle det på en motiverende måte, spesielt når det er et avslag.

Så, ideportalen i Berg-Hansen? Oppsummert

Dette svarer våre medarbeidere i interne undersøkelser:

 • 98% av alle ansatte synes at vi oppfordres til å komme med nye ideer
 • 94% mener at vi er endringsvillige i Berg-Hansen
 • 95% mener at vi er proaktive og handler raskt

(Prosenten er summen av alle som svarer 4-6 på skala 1-6)

Konklusjon: Vi kan si at ideportalen i Berg-Hansen er en suksess. Det kommer ikke av seg selv, men er verdt innsatsen. Ideportalen bidrar til å nå våre mål – ikke bare målet om å være ledende på nye løsninger for jobbreisende, men også våre mål om fornøyde kunder, lønnsomhet og fornøyde ansatte.

4 tanker på “5 tips – hvordan lykkes med ideskaping

 1. Tilbaketråkk: Flest ideer før lunsj i Berg-Hansen | Berg-Hansen Labs

 2. Tilbaketråkk: Flest ideer før lunsj i Berg-Hansen | Reisehverdagen

 3. Tilbaketråkk: Innovasjon – har kunden alltid rett? | Øyvind Jacobsen

 4. Tilbaketråkk: Stopp! Tenk? Fikk hjelp! | Øyvind Jacobsen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s