Uke 3 som ny markedsdirektør – hva nå?

Velkommen_studenttorget.no18. oktober: «Øyvind, vi håper at du blir GMC sin nye markedsdirektør». –Yes, er det mulig?!

Allerede 2. desember var jeg på plass. De fleste får en ferdig velkomstpakke: Du møter kollegaer, får opplæring og så videre. Men hva hvis du er leder? Hva hvis stillingen din er helt ny?

Jeg er der nå. Ingen ferdig pakke. Herlig! Bli med på mine første 100 dager i GMC.

(Bilde: studenttorget.no)

Flere bruker sosiale medier til å finne folk til ledige jobber, slik Eivind Jonassen i SimCom gjorde. Andre har sagt opp og deretter funnet drømmejobben gjennom sosiale medier, som Alain Fassotte i Creuna.

Drømmejobben har jeg allerede fått. Mine første 100 dager som markedsdirektør i GMC-konsernet vil jeg dele med deg. Hvorfor?

Kanskje det gir deg noe verdifullt? Jeg kommer forhåpentligvis til å gjøre noe riktig. Og jeg vil feile. Begge deler er lærerikt. Nyttig når du en dag skal i ny jobb, kanskje din første lederjobb?

Kan jeg lære noe av det? Å blogge skjerper meg. Samler tankene. Jeg har tidligere fått masse innspill utenfra, som respons på det jeg skriver. Det håper jeg nå også.

Meningen er ikke å skrive en dagbok. Jeg håper bare at mine erfaringer har verdi for deg.

Dette er en fagblogg. Planen er kort og godt å dele de faglige utfordringene som jeg støter på. Så får vi se hva det blir.

Recipe_appleturnoverOg bare så det er klart, i GMC har jeg fått en utrolig god velkomst. Men ingen velkomstpakke, ingen oppskrift. Selvsagt ikke! Stillingen er helt ny.

GMC har aldri hatt en markedsdirektør på konsernnivå, som skal jobbe sammen med de åtte forskjellige GMC-selskapene (se www.gmc.no). Vi skal løfte i flokk.

Finnes det noen fasit for hva som er ”riktig start” i ny jobb? Jeg vet ikke. Som nyansatte flest, så brenner jeg bare etter å skape resultater for min nye arbeidsgiver.

-Har du hatt den følelsen før? Får du overtenning? Tror du at du må vise handlekraft? Ikke lytte nok? At du vet svarene?

Jeg kjenner meg igjen. Dessuten er det 17 år siden jeg byttet arbeidsgiver. Jeg har ingen trening i dette. Etter seks forskjellige stillinger i Berg-Hansen, et fantastisk selskap – så ble jobben i GMC en utfordring jeg bare måtte gripe.

Helt blanke ark! Tenk deg. Noe slikt kan du regne med å oppleve noen få ganger i livet. Jeg er griseheldig. Samtidig litt skummelt. Pokker, hvor begynner jeg?

Mitt enkle svar er: 1. Jeg må snakke med folk. 2. Jeg må finne en retning. 3. Og så må jeg snakke med flere folk. I 100 dager.

Ett skritt tilbake – hva er målet?

«Jeg skal bidra til økt vekst og lønnsomhet i GMC». Mer konkrete mål har jeg ikke.

Arbeidsfeltet er veldig bredt. Jeg skal jobbe for at alle GMC-selskapene skal styrke sitt salg, markedsføring, kommunikasjon og forretningsutvikling.

Hvordan skal jeg angripe den oppgaven? Vet ikke!  Og det har jeg pinadø bare godt av.

Mosvannet_2.desemberFordi, tenk hvis jeg kom rett fra en helt annen bransje og sa ”…Jeg har erfaring, her skal dere høre hvordan ting skal gjøres”?

I samtalene med ledelsen i GMC, før jeg fikk jobben, snakket vi mye om dette.

Jeg sa at jeg kom til å se på mine første 100 dager i GMC som en løpetur rundt Mosvannet i Stavanger. En løpetur som varer en vinter.

1. Snakke med folk

I starten skal jeg bare lytte. Lære. Jeg inviterer nære kollegaer til en god prat. Lytte, stille spørsmål, lytte mer, nye spørsmål. Kjenne på pulsen til menneskene og organisasjonen.

Samtalene blir forskjellige, men dette spør jeg alle:

 1. Hva er de tre viktigste tingene ved GMC som vi bør ta vare på? Hvorfor?
 2. Hva er de tre viktigste tingene vi må endre på? Hvorfor?
 3. Hva håper du at jeg vil gjøre? Hvorfor?
 4. Hva er du mest bekymret for at jeg kan finne på?
 5. Hvilke råd har du til meg?
 6. Er det noe annet vi bør diskutere eller som du lurer på?

BusinesmodelgenerationSlik prøver jeg å forstå GMC-butikken best mulig og ta med meg alle innspill.

Disse samtalene blir svært viktig foran neste trinn – strategiarbeidet. Det starter 15. januar.

Tips: Etter hver samtale, så tegner jeg forretningsmodellen til hvert GMC-selskap inn i denne figuren. Det tvinger meg til å forenkle kompleksiteten og formidle verdien GMC leverer i ett, enkelt bilde. Har du gjort det, på egen business? Prøv!

(Kilde: www.businessmodelgeneration.com).

Slik lærer jeg gradvis min «elevator pitch». Jeg trener på å kunne fortelle en fremmed verdien av hva GMC gjør i EN setning, i løpet av noen sekunders heistur.

I disse 100 dagene, så gjennomfører vi selvsagt enkle og raske ting. For eksempel å spisse et klart hovedbudskap når Næringspolitisk utvalg i Stavanger kommune besøker oss, med ordfører og rådmann i spissen.

2. Finne en retning

Når jeg snakker med så mye folk, så får jeg utrolig mange gode forslag og ideer til hvordan GMC kan oppnå bedre vekst og lønnsomhet.

RetningI denne fasen er det lett å mene noe. Ønskelisten vokser og blir fort lang og variert. Det er bare positivt.

Samtidig skaper det et behov for å prioritere de viktigste tingene som trekker oss som organisasjon i riktig retning.

I et rimelig stort og sammensatt konsern som GMC, så er det avgjørende at vi prioriterer i en åpen prosess, som involverer lederne, salgs- og markedsfolket i hvert selskap. Vi må gjøre det sammen.

Onsdag 15. januar er en milepæl. Da skal vi lage første utkast til GMC sin nye strategi og handlingsplan for salg og markedsføring.

Det er avgjørende at handlingsplanen blir tett knyttet til GMC sine strategiske mål (topp/ned) samtidig som alle får anledning til å mene noe (nedenfra/opp).

Det er det strategi handler om. Å velge. Å velge bort. Det er krevende. Det er ikke mulig å tilfredsstille alle ønsker. Det blir helt nødvendig å prioritere.

Det blir ingen action uten en enkel og tydelig handlingsplan, som vi føler eierskap til fordi vi alle har vært involvert i å lage den. Og planen må være enkel å følge opp.

Vi må være tydelige på hva vi vil. Det må være opplagt for alle hva vi skal gjøre, uten at jeg (eller noen andre) trenger å dunke hverandre i hodet med en plan.

3. Snakke med enda flere folk

På dag 50 blir det viktig å huske at de første 100 dagene kommer aldri tilbake. Etter 100 dager har jeg ikke nye, friske øyne som jeg kan se med.

I stedet for å falle for fristelsen og sette kjapt i gang masse aktiviteter, så må jeg fortsette å bruke mesteparten av tiden fra dag 50 til 100 til å snakke med enda flere. Ikke bare ledere. Jeg må snakke med ansatte på alle nivåer i organisasjonen, som jeg vet har mye på hjertet. Alle som hver eneste dag leverer og lever opp til GMC sitt merkeløfte Consider it done. Det involverer også kunder, leverandører og andre partnere.

Mosvannet_feb-marNå føles det lenge til dag 50. Jeg vet ikke hvordan den siste halvdelen av løpeturen rundt Mosvannet kommer til å se ut.

Likevel har jeg satt en ny milepæl. Den 1. mars skal vi være i gang med å gjennomføre handlingsplanen. Det var mitt løfte til GMC i oktober, før jobben var min. Det løftet skal jeg holde.

Samtidig skal ikke alt skal være hugget i stein. Etter 100 dager har vi en tydelig retning, men det er likevel bare starten. Det skal fortsatt være rom for å justere.

Hvis du var meg, ville du gjort noe annerledes?

PS) God jul og tusen, tusen takk for at du leser 🙂

6 tanker på “Uke 3 som ny markedsdirektør – hva nå?

 1. Beklager, folkens! En måned etter at jeg skrev dette innlegget, så tipset en leser om at kommentarfeltet manglet. Det viser seg at kommentarfeltet har vært borte, helt siden jeg skrev denne bloggposten 20. desember.

  Jaja, det er en tabbe, min feil. Nå er kommentarfeltet på plass. Halve vitsen med denne bloggen er jo at du som leser skal kunne si din mening 🙂

 2. Tilbaketråkk: Et eventyr – uke 8 som Markedsdirektør | Øyvind Jacobsen

 3. Tilbaketråkk: Det skar seg – uke 12 som Markedsdirektør | Øyvind Jacobsen

 4. Tilbaketråkk: Uke 6 som markedsdirektør – tvilen melder seg | Øyvind Jacobsen

 5. Tilbaketråkk: 3 salgtips: Skap Det Gode Kundemøtet | Øyvind Jacobsen

 6. Tilbaketråkk: 3 salgstips: Skap Det Gode Kundemøtet | Øyvind Jacobsen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s