Har jeg knekt koden med sosiale medier i salg?

123 Blogg_Thomas MoenNå har jeg blogget siden mars 2013. Jeg har skrevet 10 innlegg. Det er på tide å oppsummere.

Hvorfor startet jeg å blogge? Hva var målet? Har jeg oppnådd det jeg ville?

Her er mine erfaringer.

Hvis du er nybegynner på sosiale medier, så er dette skrevet for deg. I forhold til svært mange andre, så er også jeg en nybegynner. Dette er til deg fra meg.

Jeg – generasjon X

Jeg er oppvokst på 80-tallet med «War Games» og «Tilbake til fremtiden». Jeg kunne kode før Commodore 64 kom. Jeg liker teknologi. Men greia er, at jeg tenker på teknologi som – nettopp, «teknologi». De under 35 gjør ikke det. For Generasjon Y og Z er teknologi bare «nyttige greier». De er det vi kaller digitalt innfødte, ukjent med et arbeidsliv uten internett. Det skaper en generasjonskløft på jobben, mener jeg.

Sosiale medier er et ektefødt barn av internett. Det er lett å se underholdningsverdien i sosiale medier. Jeg har vært nokså aktiv på Twitter, LinkedIn, Facebook og Instagram en god stund. Men hva med jobben?

– Er sosiale medier nyttig i jobben?

Sosiale medierMange på min alder velger bort sosiale medier i jobben sin. Ser ikke vitsen. Det kan jeg godt forstå. Jeg tenker også sånn, av og til.

Men så er jeg så forbasket nysgjerrig da. Og sosiale medier pirrer nysgjerrigheten min ekstra mye.

Jeg jobber med forretningsutvikling. Salg. Markedsføring. Kunder. Business-to-business, B2B.

– Jeg spør meg: Hva kan jeg oppnå med sosiale medier i jobben, som jeg ikke kan oppnå uten?

 • Kan det gjøre bedriften din mer kjent? Gi oss bedre omdømme?
 • Kan du selge mer eller bedre med sosiale medier?
 • Kan de brukes til å kommunisere og skape bedre samhold internt?

Dette må jeg finne ut. Det er mitt valg. Jeg må sørge for å havne på riktig side av generasjonskløften.

Hva er kjernen i alt snakket?

To ting har jeg lagt spesielt merke til:

 1. Godt innhold betyr alt. De kule sier ”content is king”. Skriv noe som er nyttig for andre
 2. Kombiner salg i sosiale medier med din vanlige måte å selge på

Ryktene sa at godt innhold blir spredt videre til mange andre. Helt frivillig. Når ting spres på denne måten, så får du det som ekspertisen kaller «fortjent oppmerksomhet». Det er noe annet enn «betalt oppmerksomhet», som når du betaler for annonseplass i en nettavis eller på Google.

– Fortjent oppmerksomhet høres mye bedre ut, ikke sant?

Akkurat dette gjorde meg så vanvittig nysgjerrig.

Okei, jeg må blogge!

WordpressDa manglet jeg en ting – godt innhold. En mulighet er å dele andre sitt innhold. Men det gjør tusenvis av andre. Så jeg må lage innhold selv! Skrive noe som er nyttig for andre. Jeg må blogge.

Hvordan blogge? Jeg kjøpte «1-2-3 blogg» av Thomas Moen. Leste halvparten av de 73 sidene. Så satte jeg i gang.

Før jeg publiserte mitt første blogginnlegg 8. mars (bildet over), så skrev jeg ned mine mål:

 1. Jeg vil skrive om det jeg jobber med. En fagblogg, altså
 2. Jeg vil bli bedre på å kommunisere – å skrive enkle, spissede budskap
 3. Jeg ønsker å få impulser utenfra, særlig på å bruke sosiale medier i salg og markedsføring

For å spre blogginnleggene, så tvitrer jeg et par ganger, poster på LinkedIn og av og til på Facebook. Enkelt og greit. Så får det gå som det går.

Hvordan går det?

Siden jeg ikke har mål som jeg kan telle, så må jeg synse litt. Statistikken sier:

 • Et nytt blogginnlegg blir gjerne lest av 5-600 ulike mennesker etter et døgn
 • Nesten alle som leser er eksterne, utenfor egen arbeidsplass
 • Når en leser først er innom, så leser de gjerne 2-3 innlegg om gangen. Folk stopper opp, bruker litt tid og faktisk leser hvert innlegg

Hver gang jeg skriver, så pleier 40-50 lesere å dele blogginnlegget videre til andre, gjennom andre sosiale medier. Det er ganske bra. Og så får jeg en del tilbakemeldinger og innspill på det jeg skriver. Tilbakemeldingene kommer inn alle veier, både som private direktemeldinger og på veggen. Alt fra ris og ros, kommentarer og tips om nyttig stoff andre steder om samme tema.

Jeg burde nok brukt mer tid på å analysere statistikker og finne smarte måter å få flere lesere og følgere. Men det har ikke vært et mål. Jeg kan fortsatt bli bedre til å skrive kort og enkelt. Jeg sliter med å komme under 800 ord og holde meg til ett, enkelt hovedpoeng i en bloggpost. Det må jeg øve mer på.

Sivok_TweetEn uventet bonus derimot, er at jeg har holdt et par eksterne foredrag i høst, blitt gjesteblogger hos EnerWe og er i programkomiteen hos Energy Communication Conference i mars 2014.

Både Chul Christian Aamodt og Mats Ekran er flotte folk jeg har blitt kjent med via Twitter og bloggen.

Dette ser bra ut. Jeg mener jeg har nådd målet om å skrive innhold som andre synes er interessant. Og jeg får masse inspirasjon og kunnskap tilbake fra andre.

Hva med mål 3 – har jeg lært å bruke sosiale medier i salg og markedsføring?

Spesielt Alain Fassotte åpnet øynene mine, en juni-kveld på SosialDirekte #25. Han forklarte nytten med salg med sosiale medier omtrent slik. Han tegnet en ”infinity”, et liggende åtte-tall:

 • Den første sløyfen illustrerer at tradisjonelt salg ofte ender med at du ”slipper kunden ut av butikken”
 • Den andre sløyfen brukte Alain til å forklare hvordan sosiale medier gir helt nye muligheter til å følge kunden «tilbake til butikken igjen»

Sosiale medier gjør det rett og slett mye lettere å holde kontakten med kunder, få kundeinformasjon og være synlig selv. I bloggen til Alain kan du lese mer, blant annet i dette innlegget.

Så – hvorfor følger ikke alle Alain sitt eksempel? Jeg vet ikke. Kanskje mange synes teknologien er litt skummel? At det er litt heftig å prøve seg, så åpent og sårbart?

JobbmiddagDet kan hjelpe hvis du tenker at du skal i en større jobbmiddag med kunder, kollegaer og andre kontakter.

Da gjør du omtrent slik:

1) Du har på deg riktige klær. Det er det samme som å skaffe deg en skikkelig, oppdatert brukerprofil, for eksempel på LinkedIn

2) Når du kommer, så ser du etter noen du ønsker å bli kjent med, kunder og andre. Det er det samme som at du følger dine kunder, for eksempel på Twitter

3) Du lytter til hva de har å si. Etter hvert bidrar du aktivt til samtalen, innenfor samme tema. Å kommentere en blogg er i prinsipp akkurat det samme

4) Etter en stund er det lurt å spille inn nye tema. Du kan sprite opp samtalen ved å introdusere noen andre som kan noe om det kunden er interessert i. Å tvitre en lenke til en aktuell YouTube snutt blir akkurat det samme

5) Uansett hva du gjør – pass på å både lytte og bidra. Hvem orker en hel kveld med noen som bare snakker om seg selv og sitt produkt? Sånn er det i sosiale medier også

Dette kan være en god måte å tenke på sosiale medier – hvordan du holder kunden varm og får kunden tilbake til butikken igjen, slik Alain skriver.

Her er mer:

Oppsummert – kan jeg selge med sosiale medier nå?

Det vet jeg ikke ennå. Jeg tror jeg har lært mye dette halvåret, takket være bloggingen. Men jeg har ikke forsøkt det skikkelig i praksis.

Muligheten kan dukke opp ganske raskt. Jeg er så heldig at jeg har fått ny jobb som markedsdirektør i GMC-konsernet (www.gmc.no), hvor jeg starter 1. desember.

Da blir det viktig at jeg husker at salg og markedsføring i sosiale medier aldri er et mål i seg selv, men kanskje en effektiv og god kanal for å bygge relasjoner. Dette blir spennende!

12 tanker på “Har jeg knekt koden med sosiale medier i salg?

 1. Hei Øyvind. Det er forfriskende å lese bloggen din, og jeg kommer definitivt til å følge den videre. Anitha Krohn Traaseth skrev i en kommentar en gang at «Ledelse i 2012 ikke er ensomt». Når vi endrer fokus fra teknologi til relasjoner tror jeg nettopp vi begynner å gå i riktig retning. Datamaskiner, internett, twitter, facebook osv. blir ikke lenger bare teknologiske tidstyver, men en reell kommunikasjonskanal. En telefon.

  Jeg har lyst til å dele et boktips. Michael Hyatt var heller ingen «digital native». Han har ikke vokst opp med internett, men valgte å bygge sin «plattform» ved hjelp av en personlig blogg og sosiale medier. Han har skrevet en bok om nettopp dette som han har kalt «Platform». Han trekker linjer tilbake til trekrakken på gatehjørnet, hvor mennesker har delt sine idéer i århundrer. Med dagens teknologiske «støy» er det ikke like enkelt å få oppmerksomhet. Vi konkurrerer med TV-industrien, radio, nettaviser og mye mer. Alternativet er å bygge sin egen plattform, en blogg, et personlig nettverk med mennesker som du kan relatere deg til.

  Les mer på http://michaelhyatt.com/platform. Jeg kjøpte boken via Amazon og har lært mye.

  Til sist: Når «etablerte ledere» som deg bruker en blogg og sosiale medier driver du i praksis «mentoring». Vi må ikke lenger være i samme rom som dyktige ledere for å lære. Unge ledere kan få tilgang til dine tanker gjennom internett når som helst og hvor som helst. Det er utrolig verdifullt.

  • Hei Alexander, glad for at du kommenterer og følger. Du har gode refleksjoner, det ser jeg også i din blogg. Boktipset ser veldig spennende ut, Michael Hyatt er et nytt bekjentskap for meg. Tusen takk!

 2. Hei Øyvind,

  Takk for den her, for mention og inspirasjon – som går begge veier.
  Du opplever mye av det samme som jeg opplever 🙂

  Man blir finklere til å skrive av å skrive.
  Man blir flinkere til å lære av å skrive

  Og etterhvert som man blir flinkere til å skrive godt innhold så finner også innholdet seg frem til de som er intr i å lese om ditt gode innhold.

  Fortjent og ikke betalt – og ikke minst – det oppleves ikke forstyrrende!

  Lykke til videre med ny jobb – du får passe på å ha en ekstra stor julekalenderluke den dagen!

  Vennlig hilsen, Hans-Petter

 3. Takk for tilbakemelding og for et inspirerende blogginnlegg.

  Her helt enig med Hans-Petter. Jo mer man gjør det, jo flinkere blir man. Finnes ingen fasit i sosiale medier 🙂

  Personlig tok det meg mye mer en 6 mnd å forstå mekanismene og sosialt salg. Kan heller ikke påstå at jeg fullt forstår det nå heller. Men som deg, så prøver jeg å lære, dele og øke min kompetanse og merkevare.

  Jeg syns du skal være stolt over hva du har oppnådd de siste 6 mnd med denne bloggen. Du har skrevet flere inspirerende blogginnlegg, du har begynt å bygge deg et digitalt merkevare, du har fått større nettverk, og du når mye lenger med dine tanker og kunnskap nå, enn for 6 mnd siden. I mine øyne har dette stor verdi.

  Må ønske deg lykke til i ny jobb på nyåret og håper at du fortsetter å deler av dine synspunkter og kunnskap.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s