Det skar seg – uke 12 som Markedsdirektør

Øyvind_kort2En ting er å si på forhånd hva som er riktig å gjøre de første 100 dagene, når jeg skal starte i ny lederjobb. Noe annet er å gjøre det i praksis, selv om det så veldig enkelt ut.

Her får du et eksempel på akkurat det. Noe jeg ville gjort annerledes neste gang.

Leste du blogginnlegget «uke 3 som ny Markedsdirektør – hva nå» i desember? Der skrev jeg at jeg vil dele de faglige utfordringene jeg støter på i de første 100 dagene i min helt nye lederjobb, både på godt og vondt.

I dag deler jeg en «på vondt» erfaring. Det skar seg en smule underveis, nemlig.

I desember var jeg klar på at de første 100 dagene ville jeg bruke slik:

 1. Snakke med folk
 2. Finne en retning
 3. Snakke med enda flere folk

Det var punkt 3 som skar seg. Jeg visste på forhånd at «…på dag 50 blir det viktig å huske at de første 100 dagene kommer aldri tilbake (…) I stedet for å falle for fristelsen og sette kjapt i gang masse aktiviteter, så må jeg fortsette å bruke mesteparten av tiden fra dag 50 til 100 til å snakke (…) Ikke bare med ledere. Jeg må snakke med ansatte på alle nivåer i organisasjonen, som jeg vet har mye på hjertet…»

Ble det slik? Nei, ikke helt:

– Fristelsen ble for stor. Jeg satte i gang masse aktiviteter. Det gikk på bekostning av å snakke nok med ansatte på alle nivåer av organisasjonen. I stedet snakket og jobbet jeg mest med ledere, slik jeg hadde gjort de 50 første dagene…

Jeg tenker ikke på den daglige småpraten med folk i alle kroker av organisasjonen, for det gjør jeg hele tiden. Jeg stopper, er nyskjerrig, hilser på folk, tøyser, sitter ved nye bord i kantina, spør hva som skjer og så videre. Skulle bare mangle.

Det som jeg ikke fikk gjennomført innen 100 dager var åtte planlagte «drømmedager» med mekaniker Vidar, prosjektleder Geir, Arvid og fem andre. På et fellesmøte hadde jeg spurt pent om å få være med disse gutta på jobb. Bare se hva som skjer og lære, lære, lære. Jeg elsker jo det. Og så klarte jeg ikke å sette av tid til det. Har du hørt noe så teit? Vel, sånn ble det.

Hva skjedde? Hvorfor ble det sånn?

Øyvind_notaterDagene ble fylt av utrolig mange kule ting. Jeg deltok på seminarer, messer og konferanser – både faglig og i bransjen. I Norge, i Finland og i USA.

Internt i GMC fant vi en retning på salgs- og markedsarbeidet. Vi startet flere prosjekter som skal gi oss fart i riktig retning på kort sikt. Vi hadde strategiseminar, løftet blikket og tok initiativ som skal gi oss kraft på lengre sikt. Og ikke minst – kundemøter. Fantastisk!

Alt dette er rett. Knallbra! Problemet er at det ble for mye. For raskt. Jeg ble for operativ. Ville levere raskt. Jeg kan gi 20 forklaringer på hvorfor, men det koker ned til at jeg klarte rett og slett ikke å prioritere hverdagen riktig.

– Derfor stakk det ekstra i samvittigheten da jeg møtte Arvid – en av de åtte, på vei inn i et annet møte

– Hei Øyvind, skulle ikke du ringt og avtalt å bli med meg på jobben en dag?

– Jo, det stemmer. Men kalenderen er full, det må bli om noen uker. Jeg ringer

Jeg kom på etterskudd. Det handler om #Ledelse og #Tidsbruk.

Er det et problem da?

P1070825Så kan du spørre, er det egentlig et problem at jeg får gjennomført disse åtte drømmedagene først to måneder på overtid?

Ja, det er faktisk det. Problemet er, at så lenge jeg i de første 100 dagene får nesten all informasjonen fra andre ledere, så har jeg ikke et godt nok bilde av organisasjonen, markedet og kundene.

Ikke misforstå, jeg har lært mye av lederne og andre nøkkelfolk. Men hvis jeg hadde hatt et bedre ansatt-perspektiv i de første 100 dagene, så hadde jeg garantert kunne stilt enda bedre spørsmål. Hadde fått mer ut av den første, viktige opplæringstiden. Vi hadde lært mer, alle sammen.

Gjort er gjort. Det viktigste er å lære av det. Dette ble en fin påminnelse om hvor sykt viktig det er å få impulser og informasjon nedenfra og opp, ikke bare fra eget ledernivå:

 • Jeg må kjenne hverdagen, hvordan våre ansatte klarer å levere tjenester og produkter som er konkurransedyktige på verdensmarkedet, til tross for vårt norske kostnadsnivå. Uten den kunnskapen, hvordan kan jeg møte kunder og gjøre en god jobb med salg og markedsføring?
 • Jeg ønsker å forstå hva vi holder på med, ute i alle de åtte selskapene våre. Hvorfor vi gjør som vi gjør og utfordringer som hindrer oss i å gjøre det enda bedre. Hvordan kan jeg ellers bidra til GMC sin forretningsutvikling?
 • Mye av min jobb handler om å snakke med våre medarbeidere og ledere på ulike nivåer av organisasjonen og gi dem lyst til å snakke med meg. Hvis ikke jeg klarer å skape den åpenheten, hvordan kan jeg da ha ansvaret for GMC sin eksterne og interne kommunikasjon?

Puh, jeg er heldigvis på riktig spor nå. Snart ferdig med mine åtte drømmedager på jobb med gutta på gulvet. Har sannsynligvis lært like mye den siste måneden som jeg lærte de tre første månedene. Det er ikke tull.

Hva lærte du av denne historien? Kan det bli nyttig til din første lederjobb? Eller din neste?

9 tanker på “Det skar seg – uke 12 som Markedsdirektør

 1. En meget god tekst, reflektert og ettertenksom og ikke minst en god oppfordring til andre ledere der ute om viktighetene av å snakke med de ansatte – alle ansatte – og ikke minst de som er med på å bygge og vedlikeholde kulturer og som holder hjulene i gang.

  Mvh
  Morten Besshø // Karriereverkstedet

  • Hei! Innrømmer at jeg tenker to ganger før jeg legger ut slike innlegg. Min indre kritiker spør om det blir for internt, om det har verdi for andre å skrive fra egen hverdag. Derfor gøy med slike tilbakemeldinger. Takk!

   • Inspirerende. Når man får lov å komme innenfor de fire veggene så er det litt ekstra kjekt å lese. Tror jeg må tenke enda litt mer på det selv. God helg 🙂

 2. Tilbaketråkk: Aldri god alene | Øyvind Jacobsen

 3. Tilbaketråkk: Ingfrid Landsnes – Hvorfor blogger jeg?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s