6 ting jeg skal levere som leder

Strawberry_pentaxforums.comHar du også hørt diskusjoner om hva ledere og medarbeidere skal «levere», uten å helt forstå hva det betyr? Spesielt i såkalte frie stillinger, som ledere og kunnskapsmedarbeidere? Da sier vi gjerne «jaja, det er leveransen som teller». Hva betyr det? Jeg er en sånn leder. I dag kan du lese om 1 av 6 ting jeg skal levere, dette vakre året 2013. (Bilde: pentaxforums.com)

Jeg er en del av Berg-Hansen sin toppledergruppe. Mitt hovedansvar er Forretnings-utvikling. Jeg kan sjelden måle og veie resultatene av arbeidet. Likevel skal jeg levere. Jeg har det vi kaller utviklingsmål. Det er en avtale med min sjef, Per Arne. Han er en fin fyr. Og vi har jaggu forventninger til hva jeg skal levere.

Sidesprang: Jeg har, tro det eller ei, vurdert om det er smart å skrive denne bloggposten. Jeg har ikke spurt sjefen. Dette har ingen i Berg-Hansen gjort før. Kjenner det litt i magen, men det går greit. Å dele utviklingsmålene mine tror jeg er i kjernen av våre verdier: modig – overraskende – tett på. Tryner jeg, så er det uansett mitt ansvar.

Grunnen til at jeg deler dette er to ting:

 • Har du lyst til å bli leder? Det er gøy. Her er en liten smakebit på hva det kan bety av ansvar, oppgaver og forventninger. Gir det deg noen refleksjoner?
 • Dele mine erfaringer rundt å måle og vurdere ledere. Har du synspunkter og innspill?

Her er mine 6 utviklingsmål i 2013

(Selvsagt en smule omskrevet og anonymisert, men innholdet er likt originalen).

 1. Vinne ny, lønnsom avtale med Kunde X
 2. Oppdatere global partneravtale
 3. Gjennomføre målstyring i egen avdeling
 4. Nye veier til vekst
 5. Presisere og forankre eget ansvarsfelt
 6. Regelmessig justere og oppdatere egen utviklingsplan

I dag kan du lese om mål nr. 1: Vinne ny, lønnsom avtale med Kunde X

Jeg sier ikke hvilken, men vi snakker stor kunde. Jeg leder dette anbudsprosjektet. Målet mitt er:

 1. Vi skal vinne en avtale med kunde X
 2. Avtalen skal være lønnsom

Resultatet er lett å måle. 1) Enten vinner vi kunden eller så vinner vi ikke. 2) Enten viser kalkylen pluss eller minus.

Med bare to mulige utfall; vinn eller forsvinn – da er det vel lett å vite i ettertid om jeg gjorde en god jobb?

Dette anbudsprosjektet er digert. Og det varer i over et år. Vi er 15-20 medlemmer i teamet fra 5-6 land. Vi legger ned flere tusen timer. Alle er håndplukket fra øverste hylle ut fra spisskompetanse og personlige egenskaper. Jeg er spillende trener. Jeg leder denne herlige gjengen. Hvordan?

Cheering_Sonyalphapro.comThorvald Hærem og Jan Ketil Arnulf sier at «Ledelse» har egentlig to ulike betydninger. Den ene handler om å ha ansvar for resultater, uansett årsakene til dem. Men hvis ledelse er «å skape resultater gjennom andre», vil man ikke kunne vite om noe er ledelse før resultatene foreligger, det vil si i etterpåklokskap. Den andre betydningen er at ledelse er (…) «å skape oppslutning» (…). (NRK Ytring 25. mars 2013) (Bilde: sonyalphapro.com)

Vel, jeg har aldri helt forstått hva det betyr, helt konkret, at ledelse er å skape resultater gjennom andre. Det er sikkert sant. Men jeg tenker bare:

Hver dag kjenner jeg på et enormt ansvar. Og det vet jeg at hele teamet gjør. -Det er så enkelt: Vi opplever vi er i samme båt. Vi har et mål. Vi gjør vårt beste, hele gjengen

For meg handler altså ledelse om å skape et fellesskap rundt oppgaven – å utvikle hverandre og den kapasiteten som finnes som felles kompetanse i teamet.

Tilbake til det med forventninger. Hva sier avtalen med sjefen min om hva jeg har ansvar for? En smakebit:

 1. Presentere og avklare tilbud. Vi leverer et skreddersydd produkt. Det er formelt sett mitt ansvar å avgjøre hva vi skal presentere til kunden. Og hvem. Når teamet har jobbet så lenge med tilbudet, så blir det opplagt hvem få utvalgte som bør stille i kundemøtet. Og hvordan vi vinkler salget. Trengs ingen «sjefsavgjørelser». Hvorfor? Vi er så samkjørt over tid, faglig og sosialt
 2. Følge opp teamet. Viktig. Rette folk på rett oppgave. God stemning. Bæreposer med snop. Alvor. Felles bilde av utfordringene. Felles mål. Men nesten ingen av de 15-20 deltakerne i prosjektet har meg som sjef til vanlig. Så jeg må ha et godt øye til sjefene deres også. Hva tror du ellers skjer med motivasjonen til verdens beste IT-utvikler jeg låner fra Paris, hvis sjefen synes han har viktigere oppgaver hjemme?
 3. Forhandle. I forhandlinger er presset stort. Arbeidsplasser og millioner står på spill. På et tidspunkt må vi sette strek. Min vurdering vil veie tungt. Nå har vi gitt det best mulige tilbudet. Det er en vurdering og beslutning som er nesten umulig å formidle utenfor forhandlingsrommet. Men vi må klare det likevel. Vi må gi organisasjonen forståelse for hvorfor det gikk som det gikk. Ellers går det på tilliten løs, big time
 4. Avslutte, starte implementering av ny avtale. Det får vi komme tilbake til…

Hvor vil jeg? Jeg vil gjerne utfordre deg på dette:

– Hvis du var sjefen min…hvor lett er det i dette eksempelet å mene noe i ettertid om jeg gjorde en god jobb?

– På hvilket grunnlag ville du evaluert meg? På resultat? På leveranse? Eller kanskje på «evne til å skape oppslutning»?

– Finnes det en oppskrift på å lede? Sorry! Vi har mange verktøy for å styre oppgaver, såkalt administrativ struktur

-Jeg er ikke i nærheten av å ha en oppskrift på «å lede», som handler om å få folk med. Ledelse må jeg ofte improvisere, ta på sparket

Du kan godt si at jeg har lært om ledelse å ikke tenke for mye. Improviserer der jeg kan. Bare fokus på å gjøre de rette tingene. Så kommer resultatene.

Sommeren 1998 stod Kjetil Rekdal i Marseille. Det var 1-1 mellom Norge-Brasil, fem minutter igjen og straffe til Norge. Etter kampen spurte journalistene:

– Hva tenkte du Kjetil, da du stod der?  Han svarte «…eg tenkte berre at eg måtte få den jævla ballen i mål«

Fra 1:25 i dette klippet kan du gjenoppleve hvordan det gikk:

(Fra NRK web-tv (c) redigert av Youtube bruker fkjerv94)

Jepp, dette var om 1 av 6 utviklingsmål.

Her kan du lese hvordan det gikk til slutt (publisert i ettertid, 8. september 2013)

1 tanke på “6 ting jeg skal levere som leder

 1. Tilbaketråkk: Jeg nådde ikke mål nr. 1 | Øyvind Jacobsen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s