Jeg nådde ikke mål nr. 1

Tough_timesDet var enten vinn eller forsvinn. I april skrev jeg «6 ting jeg skal levere som leder«. Mitt mål nr. 1 var å vinne en ny, lønnsom avtale med «Kunde X». Jeg ledet dette anbudsprosjektet.

Det endte ikke godt. Vi tapte. Fra nyttår mister Berg-Hansen vår desidert største kunde.

I dag er dette offentlig kjent:

  • «Kunde X» er Statoil. De har vært Berg-Hansen sin største kunde i over 20 år
  • Avtalen dekker alle Statoil sine behov for reisebyråtjenester over hele verden
  • Avtalen med Statoil utgjør rundt 30 prosent av våre totale inntekter

Berg-Hansen er en kunnskaps- og teknologibedrift, med flere hundre ansatte. Det er ingen vei utenom. Tapet av Statoil får konsekvens for Berg-Hansen sin organisasjon. På ulike måter vil det berøre alle som jobber her. Mange dyktige ansatte må slutte. Det er en prosess som vi nå står midt oppe i.

Sjokket

Det var en torsdag ettermiddag, like før fellesferien. Jeg fikk en e-post fra Statoil. Det var «Letter of regret». De hadde valgt en konkurrent fremfor oss. Sjefen min, Per Arne, hørte med en gang på stemmen min hva som hadde skjedd.

Statoil_intranettVi tok raskt regi på informasjonen. Tenk hvis folkene våre utover kvelden fikk vite det utenfra først, og ikke fra oss? At sjampisen stod i taket hos konkurrenten? Slike rykter spres fort, særlig i sosiale medier.

Men hva skulle vi si? Vi valgte dette:

– Berg-Hansen leverte … sitt beste tilbud. Vi gjorde vårt aller beste, men må dessverre konstatere at noen andre var bedre enn oss denne gangen …

– Det at Statoil velger en annen leverandør gir oss store utfordringer …

– Nå må vi … ta oss tid til å gjøre de rette og kloke beslutningene … fast bestemt at vi som selskap skal komme styrket ut av dette

Utover fredagen handlet det bare om å være til stede. Lytte. Snakke med folk. Unngå spekulasjoner. På dette tidspunktet visste vi ikke hvorfor vi hadde tapt. Heller ikke hvem som hadde vunnet.

I  disse dagene opplevde jeg noen av de fineste sidene ved Berg-Hansen, som jeg er så glad i og så stolt av. Kulturen. Måten vi tar det.

Det startet med fortvilelse. Forbannelse. Tårer. Usikkerhet. Det gikk raskt over til galgenhumor og fightervilje. Denne fredagen ble det mange diskusjonstråder på vår interne Facebook-gruppe. Her er en liten stemningsrapport:

-En dør lukker seg, to nye åpner seg

Berg-Hansen er et norsk, privateid selskap. Det ligger i blodet vårt å ta ansvar. Vi har ingen «rik onkel i Amerika» som redder oss hvis vi ikke tjener penger. Slik er det. Og vi liker det. Her er en annen:

– Jeg tenker Berg-Hansen har hatt et fly med 100 passasjerer. Nå er det 70 som reiser videre. De 70 skal bli tatt godt vare på (…) og så skal vi fylle flyet med minst 30 nye kunder

Dette er gode bilder på hvorfor Berg-Hansen gang på gang er blant topp 10 på Great Place to Work sin kåring av Norges beste arbeidsplasser, senest en flott 5. plass i år.

Hva tenker jeg?

I blogginnlegget i april (før fasiten) spurte jeg: -Hvis du var min leder, hvordan ville du evaluert meg?

– Er det resultatet som teller, uansett?

– Eller er det min evne som leder til å skape oppslutning som teller, at jeg får det beste ut av teamet?

Det er fristende å si at det kun er resultatet som teller. Mange mener at en leder skal «stå til ansvar» når vi går på en skikkelig smell, uansett årsak til resultatet. Litt som i fotballen. Spark treneren når poengene uteblir.

Jeg var prosjektleder. Selv mener jeg at teamet leverte sitt ypperste. Andre må vurdere om det er min fortjeneste. Uansett – selv i dag mener jeg at vi leverte Berg-Hansen sitt beste tilbud noensinne. Det var bare ikke godt nok. Andre var bedre. Konkurrenten hadde en bedre strategi – produktmiksen og hvordan de solgte disse inn til kunden.

En annen sak er at jeg var ansvarlig for strategien, vår strategy to win. Feil strategi var en viktig årsak til at vi tapte. Det er mitt ansvar. Burde jeg «ta konsekvensen» av det? Jeg har tenkt mye på det og synes det er et vanskelig spørsmål. Jeg har ikke noe godt svar. Hva tenker du?

Men det var nettopp derfor jeg skrev den første bloggposten. Jeg vil dele og reflektere over målene mine. Da må jeg også snakke om nedturene, ikke bare oppturene.

Hva nå?

Å skrive denne bloggposten bidrar til å sette strek. Gå videre.

HorisontDenne høsten blir tøff. Mange nære kollegaer må forlate oss. Kollegaer som vi har delt drømmer og visjoner med. Vi har feiret store seire sammen.

Nå står vi ovenfor noe helt annet.

Likevel – vi skal komme styrket ut av dette. Fra nyttår skal vi være en lettere, enklere og bedre organisasjon. Vi skal sette nye, hårete mål. Gjøre de rette tingene for å komme dit.

Det beste jeg kan gjøre, er å bruke min kunnskap, erfaring og lidenskap i dette arbeidet. Lære av feilene mine og bidra med alt jeg kan for å skape et nytt og bedre Berg-Hansen. Det vil kreve endringsvilje og -evne av oss alle. Nytenking og risikovilje. Jeg er overbevist om at vi vil klare det.

Vil du heie på oss?

_____________________________________________________________________

Et annet utviklingsmål jeg har i 2013 heter «Nye veier til vekst». Det er et svært spennende prosjekt, som skal lansere et helt nytt produkt rettet mot et nytt marked for Berg-Hansen. Det får du høre om i mitt neste blogginnlegg.

_____________________________________________________________________

11 tanker på “Jeg nådde ikke mål nr. 1

  1. En mesterlig blogg om å tørre å vise at man tapte. Hadde jeg jobbet i BGH hadde jeg vært stolt over å ha slike ledere og trygg på at setene sakte men sikkert ville fylles opp igjen.

  2. Imponerende åpen, Øyvind og godt skrevet. Ingen tvil om at dere kommer styrket ut av det – og du fremstår som en reflektert og god leder

  3. Godt skrevet og når noe av de store forsvinner så skaper det som du nevner nye muligheter for bedriften. I en «liten» bransje så går det fleste store kundene på rundgang fra tid til annen og tror sikkert at BH vil komme sterkere tilbake ved neste korsvei.

  4. Tilbaketråkk: 6 ting jeg skal levere som leder | Øyvind Jacobsen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s